Basit Bir İşlemci Nasıl Çalışır?
Mikroişlemci ya da işlemci olarakta bilinen Central Processing Unit(CPU) adından da anlaşılacağı üzere verileri işlemeye yarar. İşleyeceği veriler programa göre değişir. Bu bir oyunda olabilir üzerinde çalıştığınız bir LibreOffice dosyasıda. Program her ne olursa olsun CPU bunu önemsemez, çünkü işlediği verileri son kullanıcının gördüğü gibi görmez. Yalnızca programın hangi instructionlara sahip olduğuna bakar.
Bir programı çalıştırmak için ikonuna tıkladığınız olan şeyler şunlardır;
- Depolama biriminde barınan program RAM’e yüklenir. Program instructionlardan oluşur.
- CPU, memory controller adı verilen bir devreyi kullanarak programı Ram’den çeker ve kendi üzerine yükler.
- Veri şu an CPU’nun içindedir ve işlenmeye başlar.
- Bu andan sonra ne olacağı programa bağlıdır. İşlemci verilen komuta bakarak ya işlemeye devam eder ya da işlediği veriyle bir şey yapar, mesela ekrana basmak gibi.
Geçmişte CPU, depolama birimi ve RAM arasındaki veri aktarımını kendi başına kontrol ediyordu. Depolama birimleri RAM’ yavaş olduğu için CPU aktarımın gerçekleşmesini uzunca bir süre beklemek zorunda kalıyor ve sistem yavaşlıyordu. Processor I/O denen bu işlem Direct Access Memory(DMA) denen bir sistemin gelişiyle ortadan kalktı. Artık veri aktarımları DMA üzerinden yapılacak bu da işlemciyi gereksiz yere meşgul etmeyecekti.